Utøvere VM i Freestyle 2013

Over 375 utøvere fra hele verden samlet seg på Voss for å konkurrere under VM i freestyle i Mars 2013. Mange av de største stjernene stilte til start, noe innfridde forventningene, mens andre skuffet stort. De store nasjonene innen freestyle-grenene, som USA, Canada, Østerrike, Frankrike og Kina, stilte mannsterke og hadde mange av favorittene i stallen. Det norske laget, som tidligere år har gjort det bra i internasjonale konkurranser, stilte ganske mannsterke på Voss, uten at det ga de helt store resultatene. Faktisk så klarte ingen norske utøvere å kvalifisere seg til noen av de store finalene.

Halfpipe for menn har i mange år vært dominert av utøvere fra det Nordamerikanske kontinentet, og i år var intet unntak. Hele 8 av 12 utøvere i finalen besto av deltakere fra USA og Canada, blant dem David Wise (USA), Torin Yater-Wallace (USA), Mike Riddle (CAN), Simon D-Artois (CAN), Noah Bowman (CAN) og Matt Margetts (CAN). På kvinnesiden var de som kvalifiserte seg til finalerunden fra hele 7 ulike nasjoner, og storstjernene Virginia Faivre (CH), Anais Caradeux (FRA) og Ayana Onozuka (JAP) innfridde alle forventninger og inntok de tre øverste plassene på pallen.

I kulekjøring var det igjen flest Nordamerikanere på pallen, men flere up-and-coming talenter fra blant annet Kazakhstan, Sverige, Italia og Russland gjorde seg bemerket dette mesterskapet. Så ved fremtidige mesterskap vil vi absolutt se opp for navn som Yulia Galysheva, Deborah Scanzio, Ludvig Fjällström og Marika Pertakhiya. Korea har også et sterkt lag på gang i denne disiplinen, så hold et øye med Jung-Hwa Seo neste gang du ser kulekjøring. Et annet lag det er verdt å bemerke seg, er det Kinesiske laget. De kinesiske utøverne har dominert i hopp-disiplinen de siste årene, men begynner nå å få en mer bred stall. Under dette mesterskapet gjorde spesielt Mengato Xu, Sicum Xu og Guangpu Qi seg bemerket, og sikret Kina 3 medaljer i Hopp. I denne disiplinen stilte også Hviterussland nye, talentfulle utøvere. Hviterussland er forholdsvis nye i Freestyle-sammenheng, men utøvere som Dimitri Dashinski, Ilya Burov og Petr Medulich har virkelig satt det hviterussiske laget på kartet, og er nok et lag for fremtiden.

Utøvere fra Japan hadde nok ikke sitt beste mesterskap denne gangen, mye på grunn av uflaks vil nok mange si. Stjernen på laget, Arisa Murata, kom på en skuffende fjerdeplass etter en ruskete start i Paralellkulekjøring. Lagkamerat Sho Endo kjørte ut i første kvalifiseringsrunde, og Quin Ning stilte ikke til start engang. Et annet lag det er verdt å nevne, er laget fra Østerrike. Christina Staudinger gjorde det godt i finalerunden i slopestyle, og 18 åringen er nok godt fornøyd med en 6. Plass. Det Østeriske laget, sammen med den enslige utøveren fra Storbritannia James Woods, gjorde at mesterskapet ikke ble helt beksvart sett med europeiske øyne. Sverige, som stilte med hele 24 utøvere, gjorde det svært skuffende, og kun 2 utøvere klarte å kvalifisere seg til en finale. I begge finalene ble det jumboplass, så intet godt mesterskap for vår kjære nabo i år heller.

Ikke bare var Nord-Amerika godt representert i dette mesterskapet, utøvere fra Sør-Amerika er på vei opp-og-frem. Også de Australske utøverne er verdt å holde et øye med. Australia, som ikke akkurat er kjent som et vintersportsland, stilte hele 39 deltakere i dette VM. Sami Kennedy-Sim og Katya Crema gjorde godt på kvinnesiden i skicross, og sikret seg 3. og 4. Plass, mens Scott Kneller og Anton Grimus gjorde det overraskende godt på herresiden og sikret 4. og 7. Plass. Av de 39 utøverne fra Australia, klarte hele 36 å kvalifisere seg til finalerundene, og det må vel kalles både en overraskelse og en bragd.